Doe wat werkt!

Gezellig samen

Blog - 19 Mei 2015

(positief) spreken is zilver zwijgen (over het negatieve) is goud

De taal die we spreken tegen de mensen in onze omgeving is heel belangrijk. Zo veel meer belangrijker om het gezellig met elkaar te hebben dan wij denken! We beschrijven vaak wat we zien als we tegen de ander praten. Maar je kunt het ook anders doen. Je zou kunnen zeggen waar je behoeften aan hebt, hoe je het graag zou zien, welk gedrag jou blij maakt.

Luister naar het verschil:

1) Je hangt nooit je jas op als je thuis komt.
2) wil je even je jas ophangen en ik zou graag willen dat je daaraan denkt als je thuis komt.

Wat een wereld van verschil he. Wat gebeurt er als jij het eerste tegen iemand zegt of als iemand het tegen jou zegt? Dan ga je in discussie om jezelf te verdedigen en vaak komt de ander met een opsomming van wat hij wel goed heeft gedaan. Heel begrijpelijk want het zelfbeeld krijgt een deuk, je voelt je een dommerd, een vergeetachtige, iemand die nooit iets goed doet, niet geliefd. De 2e zin klinkt zoveel anders en doet iets heel anders met mensen. Daar wordt gezegd waar de ander behoeften aan heeft en dat voelt zoveel fijner. Nog duidelijker is het in deze zin:

1) Je was elke avond weg deze week.
2) ik zou het fijn vinden als je vaker thuis zou zijn, ik vind het veel gezelliger.

Probeer dus niet te beschrijven wat je zo vervelend vindt, waar je van baalt, wat je ziet zoals het misschien is maar spreek alleen uit wat je behoefte is, wat je graag zou willen, wat je verlangt gevolgd door wat je daaraan zo blij maakt. Moeilijk? In het begin zeker wel maar al snel zul je merken dat het er zoveel gezelliger van wordt met je man, kinderen, ouders, familie en vrienden en ook op je werk zul je met deze positieve manier van spreken veel minder discussie hebben, meer gedaan krijgen en zal het veel gezelliger zijn. Doe wat werkt om gezellig samen te zijn!

Wil je hier meer van weten? Kom dan naar de trainingen die je op de website vindt!